23-10-12

Weervrouw Sabine Hagedoren en andere BV's zingen met Nic Balthazar voor het klimaat


Weervrouw Sabine Hagedoren en andere BV's zingen met Nic Balthazar voor het klimaat


Sabine Hagedoren op 29 juni 2012 Radio 2 op één met het Belgische weerbericht in wit T-shirt bij de Madammen.  

Aan de vooravond van de VN-top voor duurzame ontwikkeling Rio+20, namen een vijftigtal BV's(Bekende Vlamingen) het lied 'Sing for the Climate' op.

De song is bewerkt door Stef Kamiel Carlens en Dirk Brossé. Het doel is dat op 22 en 23 september 2012 minstens 24.000 mensen in hun gemeente hun bezorgdheid over de klimaatverandering uitzingen. Nic Balthazar, de man achter 'Big Ask' en 'Big Ask Again', zal hiervan een clip maken.

Het initiatief gaat uit van de Klimaatcoalitie en 11.11.11. De opnames van de oproepclip gaan door in Toots Studio van de VRT op dinsdagnamiddag 19 juni 2012.

De VN-top start op woensdag 20 juni en loopt tot vrijdag. De clip moet de Vlamingen aanzetten om binnen drie maanden in hun gemeente of stad hun bezorgdheid over het klimaat uit te zingen.

Lokale cineasten en cameramannen zullen deze zangmanifestatie filmen en Nic Balthazar zal de opnames integreren in één grote clip.

Het gezelschap dat het nummer inzingt is erg heterogeen, gaande van Milow, Tom Kestens, Roos van Acker over Kris Wauters, Klaas Delrue, Luc Devo en Michael Pas tot Rocco Granata, Lady Linn, Gunter Neefs en Frank Vander Linden. In de studio wordt het klimaat verzekerd door de weervrouwen Sabine Hagedoren en Jill Peeters. Het klimaat is hot.

Onlangs namen een 50-tal BV’s waaronder weervrouw Sabine Hagedoren het lied ‘Sing for the climate‘ op. Daarmee willen ze mensen warm maken om op 22 en 23 september 2012 in hun gemeente hun bezorgdheid over het klimaat al zingend te uiten.

Onder andere Roos Van Acker, Milow Luc Devos, Frank Vander Linden, Lady Linn en weervrouwen Sabine Hagedoren en Jill Peeters doen mee.

De clip wordt ingeblikt door Nic Balthazar die zich al jaren inzet voor klimaatorganisaties als The Big Ask en The Big Ask Again. Het sexy nummer wordt dan weer bewerkt door Zita Swoon-zanger Stef Kamiel Carlens en dirigent Dirk Brossé.

Met de videoclip willen de BV’s meer dan 24.000 mensen warm te maken om op 22 en 23 september in hun gemeente al zingend hun bezorgdheid over het klimaat te uiten.

 Een hele reeks BV’s zingt voor het klimaat, zoals Dirk Brossé, Rocco Granata, Els De Schepper, Sabine Hagedoren en Jill Peeters.

Tientallen BV’s namen onder leiding van Nic Balthazar een tv-spot op om Vlaanderen warm te maken voor de strijd tegen de klimaatverandering. ‘Hoe meer mensen hun stem laten horen, hoe meer kans dat we onze politici wakker kunnen schudden’, zegt Balthazar.

De sfeer zat er goed in in de Toots-studio in de VRT.

Ruim vijftig BV’s - van Veerle Baetens, Koen Crucke, Rocco Granata over Lien Van de Kelder, Lady Linn en Kris Wauters tot Katja Retsin en haar echtgenoot Jan Schepens en weervrouwen Jill Peeters en Sabine Hagedoren - zongen zich onder leiding van dirigent Dirk Brossé de longen uit het lijf om Vlaanderen de komende weken warm te maken voor Sing for the climate, de nieuwe actie van Nic Balthazar.

‘Het is verbluffend gemakkelijk gegaan om zoveel BV’s bij elkaar te krijgen’, zegt Nic Balthazar. ‘Bij de meesten volstond een mailtje, ik had ook geen zin om ze te stalken. Die massale respons doet me enorm veel plezier, want het is echt fase rood.

Heel veel kinderen en jongeren zijn op dit moment aan het studeren zodat ze een mooie toekomst kunnen opbouwen, maar als we nu de tanker niet draaien, ís er gewoon geen toekomst. De planeet zal niet vergaan, maar voor de mensheid is het einde wel in zicht als we niets doen.

De klimaatverandering kost nu al elk jaar aan 300.000 mensen het leven, vooral in ontwikkelingslanden. Hoe afschuwelijk de waarheid ook is, met Sing for the climate willen we een positief signaal geven: er zijn zoveel oplossingen, maar allerlei machtige energielobby’s proberen die tegen te houden, omdat het verbranden van koolsteen,olie en gas hen bakkenvol geld oplevert.

We hebben nog een tiental jaar om iets te doen, anders bereiken we het kantelpunt en gaat de aarde zichzelf blijven opwarmen, ongeacht welke maatregelen we dan nog nemen.’

‘Door de economische crisis is de klimaatcrisis een beetje naar het achterplan geschoven, zeker in de ogen van politici’, aldus Balthazar. ‘Die moeten we nu wakker schudden, liefst met zoveel mogelijk mensen. Ik ben enkele jaren geleden met een klein meisje op het strand en 6.000 mensen begonnen met een filmpje voor The big ask, en het zou mooi zijn als we in het weekend van 22 en 23 september 2012 met 24.000 mensen onze muzikale noodkreet laten klinken.

Hoewel, dat is misschien te bescheiden. Als ik zie hoeveel schoon volk we vandaag al op de VRT bij elkaar hebben gekregen en hoor dat al 71 gemeenten zich geëngageerd hebben, moeten we misschien wel mikken naar het dubbele of meer. Ik hoop ook dat jeugdbewegingen op de kar springen.

Mijn droom is een vol Sint-Pietersplein in Gent en een Markt vol zingende mensen in Leuven en andere grote steden,... Yes we can! Het is veel werk, ja. Ik denk wel eens: waar ben ik aan begonnen, maar het is enorm kicken.’

Waarom Nic Balthazar samen met BV's zoals Sabine Hagedoren zich zo blijft inzetten voor het klimaat? ‘Het is simpel: ik ben vader, en je kinderen wil je toch beschermen tegen gevaar. Het grootste gevaar vandaag is er een dat we allemaal onderschatten. Laten we hopen dat we daar met Sing for the climate verandering in kunnen brengen, in ons land, maar ook in de hele wereld.’

22-10-12

Portret van weervrouw Sabine Hagedoren door Luc Herremans van Meteo Tollembeek en breien op Ketnet


Portret van weervrouw Sabine Hagedoren door Luc Herremans van Meteo Tollembeek en breien op Ketnet.


Meteo-TOLLEMBEEK interviewde één weervrouw Sabine Hagedoren

Weerman Luc Herremans uit Tollembeek maakte voor de Vlaamse Vereniging Voor Weerkunde een boeiende reportage over weervrouw Sabine Hagedoren, dit na zijn bezoek aan de Meteodienst in de nieuwe controletoren op de luchthaven van Zaventem.

Op een doordeweekse werkdag zijn wij onderweg naar het VRT gebouw. Niets bijzonders zou je denken, was het niet dat wij er een afspraak hebben met één van de bekendste weervrouwen van Vlaanderen, Sabine Hagedoren.

Wij wachten haar op bij de infobalie. Sabine Hagedoren verschijnt stipt op de afspraak en ze begroet ons hartelijk, alsof ze ons al jaren kent. Ze palmt ons meteen in met haar innemende glimlach en zo is het ijs gebroken.

Sabine Hagedoren neemt ons mee door een wirwar van gangen naar een gezellige zit-hoek, dit te midden van een veelvoud aan studio's. Na een paar ogenblikken begint ons interview meer en meer te lijken op een gezellig onderonsje. Ze is in haar nopjes met ons bezoek, doorbladert zeer geïnteresseerd ons maandblad ”Halo” en er wordt wat afgelachen.

Sabine Hagedoren weet ons te vertellen dat ze afgestudeerd is als licentiaat scheikunde en daarna als lerares wetenschappen aan de slag ging in het secundair onderwijs, waar ze zeven jaar gebleven is.

Via de media kwam Sabine Hagedoren te weten dat een paar weerpresentatoren bij de VRT voor een andere job hadden gekozen. Ze vernam dat er een betrekking vacant was en ze heeft geen moment geaarzeld om zich kandidaat te stellen. Blijkbaar slaagde ze met glans in de selectieproeven.

Ondertussen volgde Sabine Hagedoren ook een spoedcursus weerkunde aan het KMI en sindsdien maakt ze samen met Frank Deboosere het mooie weer bij de VRT.

Wie denkt dat hiermee alles over deze charmante dame is gezegd, heeft het mis want behalve het weer presenteren, was Sabine Hagedoren ook een hele tijd aan de slag in “Vlaanderen Vakantieland” en in het consumenten-programma “Klant en Klaar”. Omwille van haar gezin en ook om nog wat tijd te hebben voor hobby's, zoals bijvoorbeeld tennis, hield ze dit laatste voor bekeken.

Verder weet Sabine Hagedoren ons ook te vertellen dat het er tijdens haar werkuren nogal hectisch aan toe gaat, wat wij enkel maar kunnen beamen want tijdens ons gesprek worden wij meermaals onderbroken door het gerinkel van haar mobieltje.

Wie denkt dat Sabine Hagedoren, buiten die paar minuten dat ze op het scherm te zien is, een rustige kantoorjob heeft, mag zijn mening grondig herzien. Van bij haar aankomst bij de VRT neemt zij onmiddellijk contact op met het KMI.

Sabine Hagedoren bestudeert de weerkaarten en volgt de laatste evolutie via de weercomputers. Tussendoor holt zij van de ene radiostudio naar de andere om daar live met haar weerberichten op antenne te komen, maar ook daarmee stopt het niet. Tussendoor houdt ze ook de luisteraars van de gewestelijke VRT-zenders op de hoogte via een rechtstreekse telefoonlijn met de regionale studio's.

Als wij haar vragen of Sabine Hagedoren haar teksten zelf schrijft, fronst ze de wenkbrauwen. Op het ogenblik dat zij de studio binnen stapt, weet ze precies wat ze gaat vertellen tijdens haar weerpraatje. Ze maakt er een erezaak van om dit te doen zonder gebruik te maken van een autocue, een krachttoer die haar siert.

Wij zouden nog een hele tijd met deze sympathieke weerdame aan de praat kunnen blijven, maar de tijd vliegt snel en de plicht roept Sabine Hagedoren naar andere afspraken. Voor zij van ons afscheid neemt poseert ze nog even met haar stralende glimlach voor de lens van onze fotograaf voor een mooie foto.

Wij danken Sabine Hagedoren van harte voor haar warme ontvangst bij de VRT.

Tekst: Luc Herremans van Meteo Tollembeek

 
Animal print UGG Herfst/Winter dames